Wat is SMB?

Server Message Block (SMB), ook bekend als Common Internet File System (CIFS), is het netwerkprotocol dat gebruikt wordt om in Microsoft Windows bestandsuitwisseling tussen meerdere computers mogelijk te maken. Server Message Block is een netwerk applicatie die het delen van middelen mogelijk maakt, zoals een bestandsserver of printers. SMB biedt geen netwerkverbindingen. Zij beroept zich op netwerkdiensten aan het verkeer, die meestal volgt u de TCP /IP- netwerk model dragen .

Het voordeel is dat het in staat stelt computers die draaien op verschillende besturingssystemen toegang tot elkaars bestanden.

Het SMB-protocol bestaat al sinds de jaren ’90 en is inmiddels aanbeland bij versie 3.1.1. Veel oudere NAS’en bieden nog het 1.0-protocol, ook bekend als CIFS, Common Internet Files. Het protocol is bedacht in een tijd dat dreigingen vanaf internet nauwelijks nog bestonden. Dat de tijden zijn veranderd hebben we allemaal wel eens aan den levende lijve ondervonden.

Bij het delen van bestanden in Windows zelf hoef je je niet te bekommeren om de standaard. Windows 10 gebruikt namelijk automatisch het nieuwste protocol. Het kan echter zijn dat het – bijvoorbeeld na een grote update – niet meer mogelijk is om bestanden in je netwerk te benaderen. In dat geval heeft Windows 10 de functie netwerkdetectie uitgeschakeld. Met netwerkdetectie kunnen Windows-computers elkaar binnen hetzelfde netwerk vinden en is het mogelijk om bijvoorbeeld bestanden en mappen te delen.