Welk type USB-C poort heeft mijn Windows laptop?

Wilt u een docking station aansluiten op de USB-C poort van uw laptop? Dan moet u weten welk type USB-C poort het is. Naast de poorten van een Windows laptop staan symbolen/logo’s, die aangeven wat je met de poort kan doen.

  • Staat er naast de USB-C poort een symbool van een bliksem (Thunderbolt 3)? Dan kunt u via deze poort opladen en een videosignaal doorgeven en dus een monitor aansluiten. Deze poort ondersteunt DisplayPort alt mode.
  • Staat er naast de USB-C poort een symbool van een D (DisplayPort)? Dan kunt u via deze poort een videosignaal doorgeven en dus een monitor aansluiten. Deze poort ondersteunt DisplayPort alt mode.
  • Staat er naast de USB-C poort een symbool van een batterij? Dan kun je via deze poort je laptop opladen. Deze poort ondersteunt geen DisplayPort alt mode.

Tip: Wanneer u op zoek bent naar een USB-C kabel of adapter voor uw apparaat met USB-C aansluiting komt u misschien de term Alternate Mode (Alt Mode) tegen. Vaak wordt Alt Mode genoemd in combinatie met DisplayPort en HDMI. Alt Mode is een extra functionaliteit toegevoegd aan de USB-C connector. De USB Type C connector is geïntroduceerd om te voldoen aan de wens van consumenten en fabrikanten om een connector te hebben waarmee meerdere taken gedaan kunnen worden. Laptops en computers hebben vaak een aparte connector voor het laden van het apparaat, een connector om bestanden uit te wisselen en nog een aparte connector om de laptop op een monitor aan te sluiten. Met de invoering van USB-C zijn al deze functies samengekomen in een connector: USB-C.