Wat is een Gateway?

De gateway wordt aangemaakt op de grens van een netwerk zodat het alle datacommunicatie beheert die intern of extern vanuit het netwerk wordt gerouteerd. Een gateway beschikt ook over informatie over de interne paden van het hostnetwerk en het geleerde pad van verschillende remote netwerken. Bovendien werkt het als een toegangsweg naar een ander netwerk. Een gateway is een verplicht onderdeel van alle routes, ook al kunnen andere apparaten ook als gateway of node werken.

Gateways kunnen verschillende vormen aannemen en verschillende taken uitvoeren, zoals de volgende: Cloud Storage Gateway, Email Security Gateway, Media Gateway, Web Application Firewall, API, SOA of XML Gateway, IoT Gateway of een VoIP Trunk Gateway. Zowel de gateway als de router worden gebruikt om het netwerkverkeer tussen twee of meer afzonderlijke netwerken te regelen. Gateways regelen echter het verkeer tussen twee verschillende netwerken, in tegenstelling tot routers die het verkeer tussen vergelijkbare netwerken regelen. Gateways kunnen worden gebruikt om het netwerkverkeer te verminderen.

Het wordt ook meestal gebruikt om communicatie mogelijk te maken in verschillende omgevingen, terwijl de routers gebruikt kunnen worden om verkeer op bedrijfsnetwerken te segmenteren.