Waarom niet te veel op het Windows bureaublad bewaren?

Het Windows bureaublad is natuurlijk erg uitnodigend om veel bestanden, mappen en documenten op te bewaren. Toch is dat niet verstandig. Toch kunnen vele gebruikers de verleiding niet weerstaan. Er zijn goede redenen om bestanden niet op het bureaublad op te slaan.

Het Windows bureaublad is onder de motorkap gewoon een map ergens op de harde schijf. De C-schijf om precies te zijn, ofwel de systeemschijf. En precies daar zit hem ook meteen het risico. Als Windows er op een dag op een vervelende manier de brui aan geeft en u alles opnieuw moet installeren bent u ook meteen ál uw bureaubladdocumenten kwijt.

Snelkoppelingen op het bureaublad naar mappen met belangrijke bestanden op een andere locatie (cloudmap, servermap, NAS, externe schijf of andere schijfpartitie) hebben als voordeel dat in geval van een catastrofe de originelen bewaard blijven. Zelfs als u Windows helemaal schoon installeert, staan deze mappen immers op een totaal andere locatie.

Het is een goede gewoonte om op die manier te werk te gaan. U voorkomt daar heel veel stress mee als het eens fout gaat.

Met een beetje beleid is een Windows-crash erg vervelend, maar verliest u er in ieder geval geen belangrijke gegevens mee. Bewaar standaard in ieder geval zo min mogelijk gegevens op de lokale systeemschijf!

Het bureaublad is ook niet zo’n veilige plaats om bestanden op te slaan: de meeste back-upprogramma’s zijn standaard ingesteld om alleen van uw mappen Documenten , Afbeeldingen , Muziek en Video’s een reservekopie te maken.

Daarbij kan een overvol bureaublad de computer onnodig vertragen en in extreme gevallen zelfs zorgen dat Windows crasht.