Nadelen en impact van gratis websites (dingen die u moet weten)

Een gratis website klinkt vaak te mooi om waar te zijn. Vandaag de dag worden we op internet overspoelt met reclame over de zogeheten ‘gratis online website builders’. Gratis website builders zijn online tools die het heel toegankelijk maken om websites te bouwen zonder enige voorkennis van programmeren of computers. Het drag-and-drop systeem is gebruiksvriendelijk.

Wat is de keerzijde van een eigen gratis website voor uw bedrijf?

(1) Een groot en belangrijk nadeel wanneer u als bedrijf of (zelfstandige) professional een professionele website wilt maken: zijn ze vaak beperkt wat betreft technische en visuele functionaliteit. Daardoor ligt eenvormigheid op de loer en u wilt toch ook opvallen. Veel ondernemers gebruiken deze handige tool waardoor veel websites op elkaar gaan lijken. Ieder restaurant gaat hetzelfde restaurant thema gebruiken en zo verder. Als u graag regelmatig het ontwerp van uw website wijzigt, is dit niet voor u geschikt.

(2) Wanneer u een website op maat laat maken, voldoet het resultaat vrijwel altijd tot in de details aan professionele normen. Wanneer u zelf aan de slag gaat, bestaat het gevaar dat u belangrijke zaken over het hoofd ziet. Stijl, trends, functionaliteit, leesbaarheid, gebruikersvriendelijkheid, beveiliging, vindbaarheid & such & more.

(3) Uw eigen gratis online website is uw eigen project dus u heeft geen vangnet van een professionele support, garantie over kwaliteit of beschikbaarheid. Voor hulp bent u vooral afhankelijk van wat de aanbieder ter beschikking heeft.

(4) Ondanks het gebruikersgemak is linksom of rechtsom enige technische kennis nodig. Zeker voor het veranderen van details is in sommige gevallen technische basiskennis van html en andere web-programmeertaal nodig.

(5) In veel gevallen de door u verzonnen en geregistreerde domeinnaam intellectueel eigendom van de leverancier van uw gratis online website builder dienst.

(6) Via uw eigen gratis online website worden in bepaalde gevallen ook persoonsgegevens van uw klanten, die via online aanvragen bij u binnen komen door hen verwerkt en mogelijk worden doorverkocht aan derden.

(7) Op uw eigen gratis online website kan doorgaans ongevraagd en ongewenst reclame worden gepubliceerd. Dit resulteert bijgevolg in een hoop gratis reclame op uw website. Deze reclame oogt niet alleen knullig, maar is ook verschrikkelijk lastig voor uw bezoekers. Zij hebben er namelijk niet om gevraagd.

(8) De website invulformulieren op uw eigen gratis online website zijn vaak zonder captcha-functie. Een groot nadeel hiervan is spam op uw emailadres.

(9) Het is vaak om uw website naar een nieuwe host te verhuizen. Vergeet uw lay-out maar. U moet doorgaans helemaal opnieuw beginnen met uw nieuwe website.

(10) Een responsieve website is vandaag de dag van cruciaal belang is. Dit resulteert meestal in een minder goed aangepast beeld bij verschillende schermformaten. WordPress daarentegen maakt gebruik van een responsief design, wat betekent dat pagina-elementen worden gepositioneerd ten opzichte van het scherm van het apparaat. Uw website ontwerp wordt automatisch aangepast, zodat het mooi wordt weergegeven op elk apparaat waarop het wordt bekeken.

Is dit nu de go-to optie voor startende ondernemers? De personen zonder budget zijn hoogst waarschijnlijk al tevreden met een website van een website builder. Maar let op, ook de pakketten die zij aanbieden, kunnen hoog oplopen op jaarbasis. Toch kunt u ‘gratis’ met een korrel zout nemen. Het bedrijfsmodel is zo opgesteld, waarbij inkomsten gegenereerd worden door betaalde extra’s. Als iets gratis is, dan bent u zelf het product. Vaak loont het toch om even de berekening te maken of een gratis website wel de beste oplossing is voor uw plan. Kies voor gratis als u gewoon eens kennis wil maken met websites, als u op zoek bent naar een tijdelijk proefproject, als u de website niet professioneel wil gebruiken of voor een hobby blog. Denk dus goed na over uw keuze, want wilt u overschakelen op een ander design, dan moet u uw site volledig terug heropbouwen. Als u een budget kan vrijmaken, kies dan voor een webdesigner die een site voor u maakt op maat, met een uniek design die zich verschilt van al uw concurrenten en de klanten een beter gevoel geeft waardoor ze langer door uw website gaan scrollen.