Hoe stuur ik seriële gegevens rechtstreeks naar de cloud?

Hoe zit het nu met alle oudere seriële apparaten (de zogeheten legacy serial devices met RS-232, RS-422 en RS-485) die u nog heeft draaien en die nog steeds goed werken? U kent het wel, die robuuste apparaten met die welbekende COM-port-en met bijbehorende D-SUB 9-connectoren (9 of 25 pins). COM-poorten bieden pc’s en ingebedde systemen al heel lang een gemakkelijke manier om informatie uit te wisselen.

Vaak zijn deze interfaces serieel en deze werken middels een bepaald protocol. Serieel betekent het “bit-voor-bit” verzenden van informatie. Om te kunnen communiceren over de interface met het apparaat moet je de juiste taal spreken ofwel het juiste protocol gebruiken. Steeds meer klanten zoeken een manier om deze verouderde seriële apparaatpoorten veilig rechtstreeks met de cloud te verbinden.

De rechtstreekse overdracht van seriële data uit machines en installaties naar een cloudoplossing gaan zeker niet zonder slag of stoot en vergt vaak erg veel middelen. Het zou moeten gaan kunnen met seriële apparaat-servers met protocol en interfaceconverters of RS232 communication routers om deze seriële interfaces voor protocollen transparant om te zetten naar andere standaarden, zoals bijvoorbeeld het ethernet (RJ45).

Alvast een headsup. Er zijn allerlei exotische tools, gadgets, apparaatservers, serial extenders over Cat, serial to IP ethernet converters, device servers, interface-omvormers, repeaters en adapters in vele soorten en maten op de markt. Kijk goed voordat u met deze uitdaging begint en wat u nu echt probeert op te lossen. Vraag uzelf goed af wat nu het hele grote voordeel is van uw seriële data in de cloud. Hou er in ieder geval rekening mee dat security van deze seriële data een uiterst belangrijk aandachtspunt is.