Oorzaken Blue Screen of Death (BSOD) in Windows?

Het blauwe scherm van de dood of BSOD (Blue Screen Of Death) heeft ons decennia lang angsten aangejaagd omdat Microsoft hoognodig wil laten zien dat er iets mis is met je computer of laptop. Er is een veelvoud van allerlei hardware-problemen die de oorzaak kunnen zijn.

Als wij kijken naar onze klanten en de praktijkervaringen die wij meemaken en registeren vanaf 2002, dan is het doorgaans dat er externe apparaten die een draagvlak zijn van een conflict, zonder dat er een ernstig hardware defect is. Randapparatuur zoals als een webcam, toetsenbord, muis, printer, smartphone, stick, harde schrijf of ander USB apparaat die bijvoorbeeld EOL (End Of Life) is, of verouderd is, niet de juiste of laatste driver heeft of niet de laatste firmware updates heeft, die dan voor een BSOD zorgt.

Je hebt mogelijk geen bijgewerkte systeemstuurprogramma’s, of niet bijgewerkte stuurprogramma-updates vanuit het merk van de randapparatuur of je hebt misschien geen automatische updates gepland vanuit Windows Update. In dat geval kunnen de niet bijgewerkte of verouderde stuurprogramma’s mogelijk het probleem met het blauwe scherm veroorzaken. In dat geval is het probleem eenvoudig op te lossen, omdat het voldoende is om ze allemaal los te koppelen (lees: verbinding verbreken) en stuk voor stuk te beoordelen en te bekijk bij welk apparaat die gebeurt en daar (update) acties op te ondernemen of te vervangen. Als er na het herstarten geen probleem is, sluit dan deze randapparatuur aan om te weten welke de fout veroorzaakt.