Wat zijn de meest voorkomende problemen met zonnepanelen?

Als ICT partner komen we vandaag de dag behoorlijk wat in aanraking met klanten die zonnepanelen hebben en ook steeds vaker in combinatie met laadpalen. Je zou zeggen dat wij daar verder geen enkele bemoeienissen mee zouden moeten hebben, maar het tegendeel in de het echte leven is helaas waar. Na alle mooie geverfde verhalen over de voordelen van zonnepanelen en laadpalen, moet de bestaande infrastructuur steeds meer beroep gaan doen op de goede en betrouwbare noodstroominstallaties. Het zou gescheiden moeten zijn, maar de praktijk laat vaker uitval zien en heeft invloed op de MTBF (MeanTime Between Failures).

1. Kwaliteit

Er zijn veel aanbieders van zonnepanelen, maar de kwaliteit zonnepanelen verschilt veel. Over de hele wereld zijn zonnepanelen fabrikanten, Daar zitten absolute top producenten bij en helaas ook van slechte tot zeer slechte kwaliteit.

2. Prestatiecijfers

Ver bovenaan staan de onjuiste prestatiecijfers. Hier gaat het om zonnepanelen die het opgegeven piekvermogen niet halen. Dit komt vaak voor bij goedkopere, vaak Chinese, zonnepanelen. Het kan zo zijn dat u een 350 wp zonnepaneel aanschaft, terwijl deze in werkelijkheid niet boven de 320 wp presteert. Dit is voor een consument moeilijk te controleren.

3. Opslag

Er wordt steeds meer 100% groene energie opgewekt via zonnepanelen op het dak. Goed nieuws! Het enige nadeel? Overdag wekken de panelen veel energie op, terwijl men ‘s avonds vaak tekort komt. Een groot voordeel van de zonnepanelen energie op een accu opslaan is natuurlijk de milieuwinst. Doordat we meer energie verbruiken wanneer de zon niet schijnt, zoals op koude dagen of in de nacht, moeten we nu nog steeds schakelen naar energie van vervuilende kolencentrales. Ook kan de accu dienen als een noodstroomvoorziening. Als de elektriciteit in de buurt uitvalt, heb jij als enige toch stroom. Na 2023 zal de salderingsregeling geleidelijk verdwijnen, dus zal opslaan rendabel gaan worden.

4. Luchtbellen of vocht

Indien fabrikanten te weinig tijd nemen voor het produceren van zonnepanelen kan de productie fout gaan. Een te kort en onzorgvuldig proces, kan luchtbellen veroorzaken. De luchtbellen leiden weer tot plaatselijk te hoge temperaturen, met als gevolg een lager rendement. Ook kan er vocht tussen de laagjes komen. Hier is hierboven al eerder aandacht aan besteed.

5. Haarscheurtjes

belangrijk hierbij is dat u een zorgvuldige installateur kiest die voorzichtig met de zonnepanelen omgaat. Bij teveel belasting kunnen er namelijk haarscheurtjes in de cellen ontstaan. Deze scheurtjes worden ook wel de hotspots genoemd. Deze scheurtjes leiden tot extra weerstand, waardoor een cel te warm kan worden. Dit leidt tot een lager rendement. In deze scheurtjes kan vocht komen, dat in de ergste gevallen kan leiden tot kapotte zonnepanelen.

6. Slechte isolatie

Dit probleem komt pas na enkele jaren tot uiting. Bij slechte isolatie ontstaan lekstromen waardoor het rendement verlaagt wordt. Om deze reden is het dus van belang dat u kiest voor een fabrikant die al jaren op de markt actief is.

7. Slechte contactverbindingen

Onder de zonnepaneel bevindt zich een kunststof aansluitkast waarin de bekabeling is bevestigd. Bij een hoge zoninstraling kan de bekabeling erg heet worden. Om deze reden is het van belang dat er een goed koelelement is gemonteerd. Een slechte koeling zorgt namelijk voor een hoge weerstand en daardoor een laag rendement.

8. Doe-het-zelf zonnepanelen

Als je zelf de zonnepanelen plaatst bespaar je de arbeidskosten van een erkende installateur. Dé vraag is natuurlijk of dat financiële voordeel opweegt tegen de risico’s. Als klusser ben je zelf verantwoordelijk voor deze mogelijke fouten. Een erkend installateur werkt volgens een professioneel legplan: een legplan op maat is essentieel voor een maximale opbrengst van je zonnepanelen. Je moet daarbij rekening houden met je benodigde totale vermogen van je installatie, de oriëntatie en hellingsgraad van de panelen, mogelijke schaduwval, … Bij een slecht legplan zullen je panelen veel minder groene stroom produceren dan mogelijk is. Maar ook is een correcte verankering noodzakelijk van je zonnepanelen en zo ook voor de keuring- en meldingsplicht.