Wat is PoE?

Wat is PoE (Power over Ethernet)? Power over Ethernet, oftewel PoE, is een technologie waarmee één netwerkkabel (UTP-kabel) zowel stroom als data levert. Dit wordt ook wel industriële ethernet genoemd. Het gebruik van PoE maakt een extra voedingsadapter overbodig. Dit is vooral handig als het netwerktoestel ingezet moet worden op een plaats waar stroomvoorziening via het stopcontact moeilijk haalbaar is. Om dan te voorkomen dat ook nog aparte stroomkabels gelegd moeten worden, is het handig om stroom en een internetverbinding in één kabel te kunnen leveren. Dat scheelt kosten en het is een stuk eenvoudiger om een ethernetkabel te trekken dan om de gehele stroomvoorziening uit te breiden. Een van de eerste toepassingen van Power over Ethernet was voor VoIP-telefoons. Zelfs als de stroom bij het stroombedrijf zou uitvallen, kon men nog het noodnummer bellen omdat het telefoonbedrijf de stroom levert aan de telefoon dankzij PoE.

Onder andere IP-Camera’s, WiFi access points en VoIP-toestellen kunnen door deze technologie gevoed worden via een PoE-switch of een PoE-injector. Toch heeft PoE een aantal nadelen. PoE kan een afstand overbruggen tot 100 meter indien de kabel van hoge kwaliteit is en op de goede manier is aangesloten. Wanneer er langere afstanden overbrugd moeten worden is een PoE extender/versterker raadzaam. Hiermee kan de maximale afstand nog eens 100 meter worden uitgebreid. Andere nadelen zitten in het feit dat de hoeveelheid geleverde stroom relatief laag is en dat er onderweg veel verlies optreedt.

Daarnaast kunnen elektrische storingen ook storingen veroorzaken op het lokale netwerk zelf, wat voor problemen kan zorgen. Een laatste nadeel is dat Power over Ethernet alleen werkt voor koperen utp-kabels: glasvezelkabels in combinatie met PoE gaat niet werken. Dat probleem kan echter ook verholpen worden met een media converter: door de switch en converter met glas te bekabelen en de converter en het apparaat met PoE-ethernet te verbinden. Het is belangrijk dat voor Power over Ethernet 100% koperen kabels gebruikt worden. 100% koperen kabels geleiden beter dan CCA kabels, omdat er minder weerstand is.