Wat is een klapperende internetlijn?

Last van een klapperende internetverbinding, onstabiele lijn, lijn onderbrekingen, last van disconnects, een verbrekende verbinding, een dode lijn, een instortende DSL snelheid, een sterk schommelende internetlijn of hapert uw internetverbinding? Wanneer de verbinding regelmatig wegvalt is er sprake van een “klapperende lijn”. Klapperde verbinding is een term die gebruikt wordt voor een verbinding die wel opgebouwd wordt, maar vervolgens door een kwalitatief slechte verbinding net zo lang in snelheid verlaagd wordt tot deze stabiel is. Lukt dit niet, dan herstart het modem en begint het feest van vooraf aan.

De oorzaak kan meerdere mogelijkheden hebben. Uw modem kan aan vervanging toe zijn, er is een probleem op uw netwerk, of op uw pc of een probleem in de wijkcentrale. Als het ISRA punt reeds vervangen is, de verbindingen in de straatkast gecontroleerd zijn en de bekabeling tussen ISRA punt en modem goed is, zal de buitenkabel defect zijn. Let ook op dat de telefoonlijn zo kort mogelijk is, liever niet langer dan 50 cm. Lange telefoonlijnen kunnen het signaal verzwakken. Door de hogere frequentie van VDSL word u nu geconfronteerd met het feit dat de buitenkabel zijn beste tijd heeft gehad.

Een ander probleem is dat het oude kopernetwerk soms al meer dan 30 jaar in uw straat ligt en het nu echt einde oefening is met de kwaliteit van deze kabels. Los dat een kabel van het ISRA naar uw modem uw eigen verantwoording is. Wat ook van invloed kan zijn is straling van 4G masten op elektrische signalen. KPN zal buiten echter niks meer aan koper kabels gaan vervangen omdat dit te kostbaar is. Er kan ook iets simpels zijn als dat er tijdens de werkzaamheden in de wijkcentrale iets niet goed gegaan is.