Waarom CAT5E netwerkkabels vervangen?

De term CATegorie 5 verwijst naar prestatieniveaus en kabelkenmerken, waarbij spraak en data moeten worden verzonden. CAT5 is een ISO-norm voor een kabel met een bandbreedte van 100 MHz en geschikt voor 10/100 Mbit netwerken. CAT5 wordt nog veel gebruikt voor 100 Mbit/s ethernet netwerken. CAT5 maakt gebruik van 2 aderparen van de 4 paren. CAT5-kabel is niet geschikt voor gigabit netwerken. De diameter van de aders is te klein, waardoor de bandbreedte te laag is. De maximale lengte van UTP CAT5 is in theorie, zonder elektromagnetische interferentie (“overspraak”), 100 meter. CAT5 is geschikt voor een 100Mhz signaal en dit geldt ook voor CAT5E. Het verschil met CAT5E is dat deze gebruik maakt van 4 aderparen in plaats van 2.

In de praktijk zijn er echter situaties bekend waarin wel 1 gigabit behaald wordt op een CAT5 UTP kabel. Dit betreft dan wel op hele korte stukjes van iets van een paar meter. CAT6 is momenteel de standaard. Beter afgeschermd en maakt ook gebruik van alle aderparen in de UTP kabel. CAT6 is geschikt voor een 250 MHz signaal. Bij bedrijven en kantoren zijn doorgaans gescheiden kabelgoten voor zwak- en sterkstroom. Hierdoor is er minimale invloed van de sterkstroomkabels. In een meterkast komen meestal alle signalen binnen een straal van een halve meter samen. Een goede installatie is hier een vereiste om ongewenste interferenties te voorkomen.

Een goede kwalitatief hoogwaardige netwerkkabel is gemaakt van 100% koper. Een bekende oorzaak lijkt te liggen in het feit dat niet alle aders van koper gemaakt zijn, waardoor een significant hogere weerstand ontstaat hoger dan koper heeft. Hiervoor zijn de CCA en CCS aanduidingen. De demping is in die situaties hoger dan bij gebruik van koper. U kunt CAT5 UTP kabel gewoon blijven gebruiken in combinatie met uw 10/100 Mbit/s apparatuur. Gaat u gigabit apparatuur gebruiken op uw CAT5 netwerk dan gaat u risico’s nemen.

U gaat dan meer datatransport over het netwerk aanbieden wat CAT5 bekabeling niet aan kan. Onderaan de streep levert u een hogere elektromagnetische interferentie (“overspraak”) op, overbelasting van uw netwerkapparatuur, netwerkuitval en pakketverliezen. Neem geen halve maatregelen, stap over naar CAT6, bij voorkeur naar CAT6a of direct naar CAT7.

Daarbij is het ook noodzakelijk om minstens een CAT6 wall out let / wandcontactdoos toe te passen. Een zeer cruciaal punt die nog te vaak wordt vergeten. Kijk ook goed naar de praktische toepassing als het gaat om de keuze UTP, FTP, U-FTP, S/FTP en soortgelijk. Wel of geen afscherming, gebruik onder straatniveau of op kantoor en wel of geen krachtstroom dichtbij.