Hoe kunt u anoniem surfen op Internet?

Dit is een manier om het internet te benaderen waarbij zo veel mogelijk persoonlijke gegevens, zoals een IP-adres, verborgen blijven voor derden. Privacy op het internet lijkt een steeds zeldzamer goed te worden. Zo zijn er gebruikers die hoogst gevoelige informatie via internet willen verzenden, ontvangen of willen opzoeken. Denk bijvoorbeeld aan personen die meer willen lezen over een ziektebeeld, of persoonlijke data uitwisselen met een ander.

Ook klokkenluiders die misstanden aan het daglicht willen brengen zijn gebaat bij de mogelijkheid om anoniem het internet te kunnen gebruiken, ook voor politieke activisten kan een anonieme internetverbinding van levensbelang zijn. Dit gebeurt via een proxy die als tussenpersoon dient en die zelf data van het internet opvraagt om die dan naar de gebruiker door te sturen. Er zijn hedendaags veel verschillende partijen die onze online gedragingen nauwgezet volgen.

Er zijn verschillende manieren waarop u anoniem kunt surfen online. Welke reden u ook heeft om anoniem te willen surfen er zijn verschillende mogelijkheden waar u dit mee kunt bereiken. Wees er wel altijd attent op dat niks met 100% zekerheid anoniem te noemen is, een foutje van de gebruiker of een foutje van het netwerk kan in een klein hoekje zitten. Onder meer onze internetprovider, netwerkbeheerder, browser, zoekmachine, geïnstalleerde apps, social media platformen, overheden en hackers en bezochte websites kunnen tot op zekere hoogte onze online gedragingen volgen. Wilt u in volledige anonimiteit kunnen surfen, streamen of downloaden? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om uw online privacy beter te beschermen.