Is het sociale netwerk Facebook eigenlijk veilig?

Heeft u een account bij Facebook en zet u daar privé informatie? Dat is op geen enkele manier veilig! Datagraaier Facebook zit vol met persoonlijke gegevens, waar bedrijven uit kunnen putten om u te bestoken met aanbiedingen. Ongemerkt geeft u veel privézaken prijs bij het gebruik van computer, smartphone, tablet en andere ‘slimme’ apparaten. Adverteerders volgen u online, bedrijven verzamelen informatie en stellen gebruikersprofielen op en criminelen hengelen naar uw bankgegevens. Nog maar niet te spreken over de herhaaldelijke fouten die zijn gemaakt door Facebook inzake privacy, veiligheid en de nodige datalekken.

Maar ook steeds weer de herhaaldelijke beterschap die beloofd wordt inzake deze kwesties, geven genadeloos bloot dat veiligheid totaal geen prioriteit heeft bij dit soort datagraaiers. Facebook lag in de eerste maanden van 2018 flink onder vuur omdat gegevens van gebruikers waren misbruikt om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. Een schandaal waarbij data van 50 miljoen gebruikers werd misbruikt. Niet te vergeten dat dit een gratis medium is!

Als iets gratis is, dan bent u zelf het product.

Uw profiel-informatie en bijbehorend gedrag en gebruiken worden natuurlijk doorverkocht aan slimme adverteerders. Verder toont Facebook u ook advertenties op basis van voorkeuren en de websites en apps die u bezoekt.

Wanneer u Facebook gebruikt, gaat u met de gebruikersvoorwaarden akkoord. Ga voor uzelf na of u dat wilt. Lees de gebruikersvoorwaarden en beleidsregels van Facebook goed na! Het gebruik van niet ondersteunde gadgets (iPhone), software (gedownloade programma’s) en sociale netwerken (Facebook) brengt risico’s met zich mee. Zijn bedrijfsgegevens wel veilig bij social media gebruikende medewerkers, vragen werkgevers zich af. En wat als een werknemer met zijn of haar netwerkapparaat op het bedrijfskritische kantoornetwerk wil? Is dat hippe ding wel malware-virusvrij?