Wachtwoorden, we hebben er allemaal mee te maken. Met specifieke programma’s van vandaag de dag kan met wachtwoordlijsten 1600 wachtwoorden per seconde gecontroleerd worden. Voordat we naar de veiligheid van wachtwoorden kunnen kijken, moeten we eerst bepalen waar we ons precies tegen willen beveiligen. Als u zich ergens online registreert, dan bent u voor de beveiliging van uw gegevens afhankelijk van die website of online dienst. Wordt daar een fout gemaakt of gaat men onzorgvuldig met de gegevens om, dan kan het zijn dat uw wachtwoord op straat komt te liggen.
U kunt hier niet zo gek veel tegen doen, omdat van buitenaf vaak niet zichtbaar is of de beveiliging op orde is. Een wachtwoord is in feite de sleutel tot uw schatkist van persoonlijke gegevens, accounts en andere gevoelige informatie. Om deze gegevens te beschermen is het belangrijk om deze sleutel zo sterk mogelijk te maken.
We hebben geen controle over hoe websites van derden dat doen, daarom kunt u beter een slag om de arm houden en de volgende tips gebruiken:
(1) Lengte telt
(2) Gebruik Kleine letters én hoofdletters
(3) Gebruik Cijfers en tekens
(4) Neem als wachtwoord niet iets wat makkelijk is te raden en niet gebaseerd op persoonsgegevens
(5) Het is niet aan te raden om een wachtwoord voor meerdere diensten te hergebruiken
(6) Schrijf uw wachtwoord niet op een post-it. Het is verleidelijk, maar ook een risico en
(7) Verander deze wachtwoorden minstens één keer per kwartaal.
Zet hackers buiten spel, maak medewerkers bewust van de beveiligingsrisico’s en blijf scherp!