Wat is (S)FTP en hoe kan ik het gebruiken?

FTP is een protocol bedacht in de jaren 70 wat het gemakkelijk maakt om bestanden en mappen in één keer via het internet over te brengen naar een andere FTP locatie. FTP staat voor File Transfer Protocol. Verbinden met FTP doet u met een FTP software-cliënt-tool (bijvoorbeeld Filezilla of Total Commander). Let op: het gebruik van FTP wordt sterk afgeraden. Het is nooit ontworpen om veilig bestanden naar de juiste plaats te verzenden. FTP verkeer loopt standaard via port 21, maakt geen gebruik van encryptie, het is een niet-versleutelde, verouderd en onveilig protocol.

Alle gegevens die via een niet versleuteld protocol worden verzonden hebben een vergroot risico voor afluisteren. FTP is onveilig omdat het uw gebruikersnaam, wachtwoord en de te verzenden bestanden in plain text over het internet slingert. FTP-server lijkt makkelijk, maar denk ook na over de veiligheidsrisico’s. Gebruik in plaats daarvan SFTP, wat een veiligere (en versleutelde) manier is om bestanden heen en weer te versturen. SFTP is de afkorting voor Secure File Transfer Protocol. SFTP en FTP gebruiken verschillende poorten, let hier dus goed op. Er zijn inmiddels meer dan vier miljard mensen aangesloten en die hebben niet allemaal goeds in de zin.

Het is niet meer de vraag of u uw verbinding moet beveiligen, maar hoe u dat gaat doen. Daarnaast is SFTP veiliger omdat de data-uitwisseling gebeurt met binaire pakketjes in plaats van gewone tekst.