Wat is gunstiger: server op eigen locatie, colocation of overgaan op de cloud?

Deze vraag wordt ons bijna dagelijks gesteld. Is uw organisatie toe aan vernieuwing en toe aan dataopslag buiten de deur? Een eenduidig advies is eigenlijk niet mogelijk. Dat verschilt sterk per situatie en per organisatie. Ondanks de groei van bedrijfssoftware in de cloud, zien we nog steeds dat sommige organisaties hun twijfels houden bij een eventuele overstap van (delen van) hun bedrijfsapplicaties naar de cloud.

Zoals altijd is het niet zo dat één oplossing altijd en voor elke situatie de beste is.

De ene keer is een eigen server een goede oplossing, een andere keer kan er prima voor een clouddienst worden gekozen. Voor bedrijfssoftware in de cloud geldt voor deze organisaties nog steeds ‘onbekend maakt onbemind’. Kiest u voor de cloud, dan heeft u ook nog eens de keuze om alle beheertaken uit handen te geven, of op bepaalde vlakken zelf de touwtjes in handen te houden.

Vanwege deze enorme keuzevrijheid en omdat organisaties meestal verschillende soorten toepassingen nodig hebben, is het beter om per situatie te kijken wat de best passende oplossing is.Voordat u aan de slag gaat met het vernieuwen, uitbreiden of vervangen van uw infrastructuur, moet u weten waar u moet beginnen. De ICT-infrastructuur is tenslotte de fundering van uw organisatie. Eigen on premise servers, het beheer uitbesteden door servers off premise plaatsen, of kiezen voor clouddiensten, het aantal mogelijkheden waar organisaties tegenwoordig uit kunnen kiezen is overweldigend. De cloud is niet in alle gevallen goedkoper en beter. Het belangrijkste is dat de cloud niet als doel op zich wordt gesteld en dat iedere organisatie een omgeving kiest die het beste bij de bedrijfscontext past.