Vermeld op een ISP blacklist: Wat nu?

Stel u kunt geen e-mail meer kunnen versturen omdat u op een blacklist bent vermeld. Er zijn maar weinig bedrijven die nooit op een blacklist hebben gestaan. Een blacklist (online zwarte lijst) is een lijst met IP-adressen of servers waarvan spam wordt verzonden. Dit betekent dat e-mail afkomstig van deze servers altijd wordt gemarkeerd als spam en dus niet wordt geaccepteerd.

De e-mail blacklists worden bijgehouden door externe partijen die zich over het algemeen inzetten voor een spamvrij internet. Hoe kan het toch zijn dat u op een blacklist komt te staan terwijl u geen spam verstuurt? Dat kan omdat u gemeld bent bij een blacklist door personen die vinden dat u toch spam verstuurt, dat kan omdat uw mailserver wordt misbruikt (vaak door open relay), het kan zijn dat u regelmatig nieuwsbrieven verstuurd waardoor u onterecht als spammer wordt aangezien of omdat zich een virus binnen uw netwerk bevindt waardoor de PC of server wordt misbruikt om mail mee te versturen.

Om verwijderd te worden moet er een zogenaamde de-listing worden aangevraagd. In de regel test men binnen enkele uren of u inderdaad onterecht op de lijst stond en zo ja, dan wordt u er doorgaans weer snel van verwijderd. Blijkt echter dat u een delisting hebt aangevraagd terwijl u wel spam verstuurd vanaf uw ip nummer, dan zetten ze u meteen weer op de lijst en een tweede aanvraag voor delisting wordt dan niet meer zo eenvoudig beloond.

U moet dan maar eerst bewijzen dat u echt geen spam meer verstuurt via het ip nummer. Ze testen u dan ook vaak een langere tijd achter elkaar. Als u een eigen server beheert, dan bent u uiteraard zelf verantwoordelijk voor het opheffen van een eventuele blacklisting. Het is dus van groot belang om eerst de reden van de vermelding te achterhalen, deze reden weg te nemen en dan pas om delisting te vragen! Staat uw IP-adres op een blacklist dan zal de e-mail bij u terug komen. Deze e-mail heet een “bouncemail”. In deze mail staat vaak nuttige informatie over de reden van de weigering. Aan de hand van de gevonden informatie weet u vervolgen bij welke partij u moet aankloppen. Zij kunnen u dan meer informatie geven over de status van de blacklisting.

Al met al is blacklisting een vervelend probleem, waar soms niet direct iets tegen gedaan kan worden. Klik hier om te kijken of u op de Internet Blacklist staat.